Cała prawda o PROBIOTYKACH

Cała prawda o probiotykach.

Probiotyk dobry na wszystko? Probiotyk tylko przy antybiotyku? Większość z nas probiotyki kojarzy z ,,pigułką’’, którą zażywamy w momencie stosowania antybiotyku, a mają one jeszcze wiele zastosowań. Razem z dietetykiem, Karoliną Nowak, zdradzimy Wam całą prawdę o PROBIOTYKACH. Zapraszam do lektury.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe bakterie, nazywane także dobrymi bakteriami, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Oczywiście ma to miejsce, tylko wtedy, gdy są podane w odpowiedniej ilości i w odpowiedni sposób.

Kiedy stosować probiotyki?

Powszechne jest zażywanie probiotyków w trakcie i po antybiotykoterapii. W tej kwestii bardzo ważne jest, aby stosować je około 2-3 miesięcy, a nie tylko kilka dni. Nagminnym błędem jest zbyt krótkie zażywanie probiotyków. Musimy mieć świadomość, że podczas stosowania antybiotyków następuje osłabienie naturalnej flory jelitowej. Gdy nie zastosujemy żadnego probiotyku może ona obniżyć się aż w 46%. Antybiotykoterapia w połączeniu ze stosowaniem probiotyków powoduje, że nasz mikrobiom zmienia się tylko o 89%.

Warto pamiętać, że probiotyki znajdują zastosowanie nie tylko podczas stosowania antybiotyków, ale wspomagają leczenie w bardzo wielu chorobach.

Zdrowie zaczyna się w jelitach

Podstawowym narządem immunologicznym są JELITA. Ich nieprawidłowe funkcjonowanie i skład może być przyczyną wielu chorób. Uzupełnienie mikroflory o prawidłowe bakterie może znacznie wpłynąć skuteczność leczenia w różnych chorobach.

Aktualnie mówi się o dużym znaczeniu probiotykoterapii we wspomaganiu leczenia: zespołu jelita drażliwego, chorobie Leśniowskiego Crohna, zakażeniach Helicobacter pylori, biegunek różnego pochodzenia, alergii pokarmowych, nietolerancjach pokarmowych, nieswoistych zapaleniach jelit, atopowym zapaleniu skóry, zaparciach, zapaleniach trzustki. Okazuje się, że potencjał terapeutyczny bakterii probiotycznych wpływa również na psychikę. Wyniki licznych badań sugerują, że możliwe jest wspomaganie leczenia chorób neurologicznych i psychicznych poprzez suplementację wybranych szczepów bakteryjnych.

Nie każdy probiotyk na każdą przypadłość

Ważne jest, aby pamiętać, że każda terapia probiotyczna powinna być celowana, co oznacza, że dany probiotyk powinien zawierać takie szczepy bakterii, które będą działały przy poszczególnych problemach zdrowotnych, np. probiotyki stosowane po antybiotykoterapii nie będą skutecznie działać u osób chorujących na infekcje czy grzybice.

Jaki probiotyk wybrać?

Oto kilka wskazówek, na co zwracać uwagę przy doborze probiotyków:

  • Prawidłowo opisana nazwa probiotyku powinna składać się z trzech części, np.: Lactobacillus (rodzaj) rhamnosus (gatunek) LA801 szczep). Sama nazwa Lactobacillusrhamnous, świadczy o tym, że w produkcie są bakterie, ale nie wiadomo jakie i nie wiemy też, jakie ma ona działanie.
  • Należy wybierać probiotyki, które zostały przebadane klinicznie. Oznacza to, że produkt, który spożywamy jest bezpieczny.
  • Na rynku znajdziemy probiotyki jednoszepowe (jedna określona bakteria) lub wieloszczepowe (mieszanka kilku rodzajów bakterii). Wybór zależy oczywiście od problemu, z jakim się borykamy, warto jednak zaznaczyć, że wykazano większą skuteczność działania przy preparatach wieloszczepowych.
  • Warto zwracać uwagę na ilość bakterii w danym probiotyku. Zaleca się, aby ilość bakterii była w granicy 10-15 mld bakterii w dziennej porcji.
  • Forma probiotyku: saszetki, kapsułki czy kropelki. U najmłodszych polecane są kropelki, które można dodać do pożywienia. Istotne jest to, aby taki posiłek czy płyny, do których zostanie dodany probiotyk nie powinien być gorący, ponieważ wysoka temperatura zabija bakterie.
  • Jeśli jesteś alergikiem, to warto pamiętać, aby czytać skład i upewnić się, że w kapsułce nie znajdują się alergeny.

Jak stosować probiotyki?

Kupując probiotyk, inny lek czy suplement diety, należy przeczytać ulotkę i wszystkie informacje dotyczące zaleceń spożycia. Najlepiej sugerować się tym, co zaleca producent. Większość badań wykazuję jednak, że powinniśmy spożywać probiotyki z posiłkiem lub chwilę przed. Najlepiej przyswajalne będą, gdy zjemy je z mlekiem lub owsianką.

Jak wspomagać probiotykoterapię?

Do wsparcia działania probiotyków niezwykle ważne jest spożywanie produktów, w których znajdują się bakterie probiotyczne. Znajdziemy je w:

  • jogurtach naturalnych (pamiętajmy, że w składzie musi być podany rodzaj, gatunek i szczep)
  • kefirach i maślankach (są to naturalne produkty fermentowane)
  • kiszonkach: kapusta, ogórki inne pikle
  • kwasie chlebowym.

Pamiętajmy, że zdrowe odżywiania wpływa na stan naszej mikroflory jelitowej, a ta zaś na nasze zdrowie. Jeśli stosujemy probiotyki, to warto zadbać o to, aby były to odpowiednie produkty dla nas. Warto także zadbać o wsparcie odporności.

Karolina Nowak dietetyk, psychodietetyk.

 

 

Mgr Karolina Nowak

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, SGGW w Warszawie oraz psychodietetyki na SWPS  w Warszawie.  Specjalista przyjaznym insulinoopornym z certyfikatem SOIT – School Of Insulinresistance Therapy. Uczestniczka licznych szkoleń i konferencji z zakresu odżywiania oraz medycyny. Dietetyk, który pracuje nad zmianą nawyków żywieniowych i szeroko rozumianą edukacją żywieniową. Zawodowo specjalizuje się w dietoterapii otyłości, inslinooporności, chorobach z autoagresji w tym Hashimoto z połączeniem psychodietetyki. Miłośniczka zdrowego i szybkiego gotowania.

 

 

 

BIBLIOGRAFIA:

  1. Nowak A.,Śliżewska K.,Libudzisz Z.,Socha J.Probiotyki-efektyzdrowotne. Żywność.Nauka.Technologia.Jakość, 2010:4 (71) 20-36.
  2. Rolfe R.D. The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. J. Nutr. 2000; 130: 396S–402S.
  3. Marteau P.R., de Vrese M., Cellier C.J. i wsp. Protection from gastrointestinal diseases with the use of probiotics. Am. J. Clin. Nutr. 2001; 73 (supl.): 430S–36S.
  4. Floch M.H., Walker W.A., Guandalini S. i wsp. Recommendations for probiotic use — 2008. J. Clin. Gastroenterol. 2008; 42 (supl. 2): S104–108.
  5. Connolly ML, Tuohy KM, Lovegrove JA. Wholegrain oat-based cereals have prebiotic potential and low glycaemic index. Br J Nutr. 2012 Dec 28;108(12):2198-206.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *